• De olieprijzen lopen als gevolg an de oorlog in Oekraïne steeds verder op, en gaat nu richting de 120 dollar per vat.
  • Veel eigenaren van olietankers nemen het zekere voor het onzekere uit angst voor extra sancties en houden hun schepen bij Rusland vandaan.
  • Met de olieprijzen stijgen ook de brandstofprijzen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine is opgelopen naar een nieuw recordniveau van 2,275 euro.
  • Lees ook: Hoge gasprijzen drukten gasverbruik in 2021.

De olieprijzen blijven als gevolg van de oorlog in Oekraïne stijgen. Zowel Amerikaanse WTI-olie als Brent-olie stonden donderdag ruim 3 procent in de plus.

Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kwam boven de 117 dollar uit voor een vat van 159 liter. Amerikaanse olie kost ruim 114 dollar.

De hoge olieprijs werkt door in hogere brandstofprijzen. Daardoor wordt tanken donderdag opnieuw een stuk duurder, zo verwacht consumentencollectief UnitedConsumers.

De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine stijgt volgens het consumentencollectief met 2 cent naar een nieuwe recordprijs van 2,275 euro. Ook diesel en lpg stijgen in prijs door de Russische inval in Oekraïne. Overigens liggen daadwerkelijke pompprijzen doorgaans 5 tot 10 cent onder het niveau van de adviesprijzen die oliemaatschappijen afgeven.

UnitedConsumers houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten en berekent daarvan het gemiddelde.

OPEC verhoogt olieproductie nog niet

Rusland is goed voor zo'n 11 procent van de mondiale olieproductie. Van die olie wordt ongeveer twee derde per schip geëxporteerd, maar dat is momenteel moeilijk. Veel eigenaren van olietankers nemen het zekere voor het onzekere uit angst voor extra sancties en houden hun schepen bij Rusland vandaan. Ook zijn er signalen dat handelaren geen Russische olie willen kopen uit angst voor imagoschade.

Deze week maakten oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland, gezamenlijk bekend als OPEC+, bekend de olieproductie niet meer te verhogen dan de landengroep al van plan was. Volgens bronnen werd de hoge olieprijs afgedaan als veroorzaakt door geopolitiek en niet door onderliggende zaken als de hoeveelheid beschikbare olie en de vraag naar de brandstof.

Bij de volgende bijeenkomst van de OPEC+ eind deze maand wordt het waarschijnlijk moeilijker om de oorlog in Oekraïne te negeren. Dan moet duidelijk zijn of de Russische olieproductie en -verkoop echt afgenomen zijn en of andere landen stappen moeten zetten om dat te corrigeren.

Lees ook: